شنبه تا چهار شنبه 8 الی 21 | پنجشنبه 8 الی 21
02155932972

سونوگرافیNT چیست | هفته چندم انجام می شود؟ | NT و تعیین جنسیت

خانه > مقالات > سونوگرافیNT چیست | هفته چندم انجام می شود؟ | NT و تعیین جنسیت
سونوگرافیNT چیست | هفته چندم انجام می شود؟ | NT و تعیین جنسیت

سونوگرافیNT چیست | هفته چندم انجام می شود؟ | NT و تعیین جنسیت

سونوگرافی ان تی (Nuchal Scan یا Nuchal Translucency) یکی از غربالگری های مهم دوران بارداری است که توسط آن احتمال ناهنجاری های کروموزومی جنین مثل سندروم داون، سندرم پاتو، تریزومی13 و یا تریزومی 18 و ... بررسی می شود.

سونوگرافی NT چیست؟

سونوگرافی NT روشی برای بررسی نقایص ژنتیکی و کروموزومی جنین است، در این سونوگرافی پارامتر مهم ضخامت مایع زیر پوست پشت گردن جنین اندازه گیری می شود. این روش به عنوان یکی از مهم‌ترین روش‌های ارزیابی خطر جنینی در دوران بارداری به شمار می‌رود.
ضخامت مایع زیر پوست پشت گردن جنین را در حالتی که سرش در راستای ستون فقراتش باشد اندازه گیری می شود که اندازه گیری کاذب اعلام نشود.
انجام سونوگرافی NT علاوه بر تشخیص سلامت جنین ، برای تعیین تاریخ دقیق زایمان نیز مورد استفاده قرار میگیرد و انجام آن نه تنها برای همه ی مادران باردار الزامی است بلکه برای مادران بالای 35 سال و مادرانی که در زایمان های قبلی فرزندی با ناهنجاری های مادرزادی و ژنتیکی به دنیا آورده اند و یا در اقوام درجه یک خود فردی با این ناهنجاری ها دارند از اهمیت بیشتری برخوردار است.
مطالعات نشان می دهد در جنین‌هایی که میزان ضخامت مایع پشت گردن بیش از مقادیر طبیعی است، احتمال بروز ناهنجاری کروموزومی، نقایص و بیماری های قلبی و بسیاری از سندروم های ژنتیکی زیادتر است.
از بین ناهنجاری های ژنتیکی سندروم داون از بقیه شایع تر است و میتواند مشکلاتی نظیر کوتاه بودن عمر، نقایص قلبی، ناتوانی های ذهنی، مشکلات بینایی و شنوایی برای فرد به همراه داشته باشد.

سونوگرافی NT چیست؟

آمادگی های لازم قبل از سونوگرافی NT

قبل از انجام این سونوگرافی لازم است بدانید عموما توصیه می شود مثانه نیمه پر باشد.
به طور کلی برای انجام سونوگرافی های بارداری تا قبل از هفته 10 مثانه مادر پر باشد و بعد از تا هفته 18 بارداری مثانه نیمه پر باشد و از هفته های بعد نیاز به پر بودن مثانه نیست.

زمان انجام سونوگرافی NT

این سونوگرافی مهم در سه ماهه اول بارداری و عموما بین هفته ی 11 تا 13 هفته و 6 روز انجام می شود، و بهترین زمان انجام آن هفته 12 است.

تفسیر سونوگرافی NT + اندازه نرمال و غیر نرمال آن

اندازه نرمال NT به طور میانگین در حدود 2.18 میلی متر است و مقدار بیش از این خطر ناهنجاری های کروموزومی و ژنتیکی جنین را افزایش می دهد. طبق مطالعات 13 درصد از جنین ها با مشکلات کروموزومی، اندازه گیری NT آن ها بیش از 2.5 میلی متر ربوده است. بنابراین برای بررسی کامل و دقیق این غربالگری همزمان با آزمایش مارکر های موجود در خون (در همان روز انجام سونوگرافی NT) به صورت زیر انجام می گردد.
جواب سونوگرافی NT، جواب آزمایش های خون انجام شد به همراه سن مادر وارد نرم افزار های تعیین ریسک برای بیماری های ژنتیکی می گردد.پس از تعیین درصد ریسک احتمالی مادر جهت ادامه غربالگری ها به پزشک ارجاع می گردد.
در صورت کم بودن خطر بیماری های کروموزومی به طور مثال در صورت اینکه ریسک تعیین شده برای سندروم داون برابر با یک به 500 باشد یعنی از هر 500 مادر باردار با آزمایش و سونوگرافی مشابه یک نفر دچار سندروم داون می باشد، در شرایط این چنینی ادامه غربالگری ها به صورت روتین انجام می پذیرد.

غیر طبیعی بودن نتیجه سونوگرافی NT

در صورت بالا بودن ریسک تعیین شده به طور مثال در صورت اینکه ریسک تعیین شده برای سندروم داون برابر با یک درصد(1%) باشد یعنی از هر 100 مادر باردار با آزمایش و سونوگرافی مشابه یک جنین دچار سندروم داون شده است، در شرایط این چنینی مادر جهت سونوگرافی های تکمیلی، نمونه برداری و آمنیوسنتز (بررسی مایع دور جنین) ارجاع می گردد.
با توجه به توضیحات فوق این خطر هرگز صفر نمی شود و هرگز نمی توان صد در صد گفت جنین دچار سندروم داون می باشد یا خیر.

غیر طبیعی بودن نتیجه سونوگرافی NT

کاربردهای سونوگرافی NT

سونوگرافی ان تی در پزشکی دارای کاربردهای گسترده‌ای است که شامل موارد زیر می‌شود:
- پیش بینی خطرات ژنتیکی جنینی: این روش به عنوان یکی از مهم‌ترین روش‌های ارزیابی خطر جنینی در دوران بارداری به شمار می‌رود و می‌تواند در تشخیص بیماری‌ها و اختلالات کروموزومی و سایر مشکلات جنینی موثر باشد.
- تعیین جنسیت جنین: با استفاده از سونوگرافی ان تی، می‌توان جنسیت جنین را تشخیص داد که این امر برای برخی از بیماران مهم است، اما با احتمال 60تا 70درصدی
- اندازه‌گیری رشد جنین: با استفاده از سونوگرافی ان تی، می‌توان رشد جنین را اندازه‌گیری کرد و از این طریق مشکلات رشدی جنین را پیشگیری کرد. یعنی می توان تاریخ زایمان را نیز به طور دقیق پیش بینی کرد(همراه داشتن نتیجه سونوگرافی NT در مراجعات بعدی الزامی است.)
علاوه بر بررسی احتمال ناهنجاری های ژنتیکی مثل: سندروم داون، سندروم پاتو، سندروم ادواردز و... در این سونوگرافی، می توان اعضای بدن جنین (مانند سر و قلب) را به طور اجمالی و اولیه بررسی کرد هرچند جنین در این مرحله هنوز کوچکتر از آن است که بتوان اعضای بدن را با جزئیات بررسی کرد. ممکن است مسائلی مانند نقایص قلبی وجود داشته باشد که در این سونوگرافی قابل مشاهده نباشند، اما در سونوگرافی هفته 18-22 به طور کامل بررسی خواهند شد.

تعیین جنسیت در سونوگرافی NT

در سونوگرافی NT امکان تشخیص جنسیت جنین با دقت 60 الی 70 درصد ممکن می باشد هرچند تایید تشخیص با دقت 100 درصدی انجام سونوگرافی غربالگری سه ماهه دوم لازم می باشد.

استخوان تیغه بینی(NB) در سونوگرافی NT

در سونوگرافی NT دیده شدن یا نشدن تیغه بینی یا همان Nasal Bone هم بسیار مهم است.
همانطور که زیاد بودن ضخامت NT میتواند نشانگر احتمال وجود ناهنجاری های کروموزومی باشد دیده نشدن استخوان تیغه بینی هم می تواند دال بر این مشکل باشد.

مزایا و معایب سونوگرافیNT :

مزایای سونوگرافی ان تی شامل موارد زیر است:
- قابلیت تشخیص آسان خطرات جنینی: با انجام سونوگرافی NT، امکان تشخیص خطرات جنینی، مانند سندرم داون، بیماری‌های قلبی و عروقی، اختلالات کروموزومی و... وجود دارد.
- عدم استفاده از امواج مضر: در سونوگرافی ان تی، از امواج صوتی برای تصویربرداری استفاده می‌شود و نیازی به تزریق مواد حاجب برای تهیه‌ی تصویر نیست.
- امکان تشخیص زود هنگام خطرات جنینی: با انجام سونوگرافی ان تی در هفته‌های ابتدایی بارداری، امکان تشخیص زود هنگام خطرات جنینی وجود دارد که این امر می‌تواند در پیشگیری از بروز مشکلات جنینی موثر باشد.
معایب سونوگرافی ان تی شامل موارد زیر است:
- نیاز به مهارت بالای پزشک برای انجام آن

اکو قلب جنین چیست؟

کلام آخر

سونوگرافی ان تی یکی از مهم‌ترین روش‌های ارزیابی خطر جنینی در دوران بارداری است. با استفاده از این روش، می‌توان خطرات جنینی را پیش بینی کرد و در پیشگیری از بروز مشکلات جنینی موثر بود. با این حال، مانند هر روش دیگری، سونوگرافی ان تی نیز دارای مزایا و معایب خود است که باید در تصمیم‌گیری در مورد استفاده از آن مد نظر قرار گیرد. در کل، سونوگرافی ان تی یکی از بهترین روش‌های تشخیص و پیش بینی خطرات جنینی در دوران بارداری است.
توصیه می شود برای انجام این سونوگرافی در انتخاب مرکز رادیولوژی و سونوگرافی دقت ویژه ای شود. مرکز تصویربرداری رازی یکی از بهترین مراکز سونوگرافی در شهرری و جنوب تهران است. است که آماده خدمت رسانی به شما عزیزان توسط بهترین و به روز ترین دستگاه های سونوگرافی دنیا و مجرب ترین متخصصین رادیولوژیست می باشد.

سوالات متداول

آیا سونوگرافی NT ضرر دارد؟

خیر به هیچ عنوان، به دلیل اینکه در سونوگرافی از امواج مضر استفاده نمیشود، سونوگرافی هیچ گونه آسیبی به جنین و مادر نمیزند.

آیا سونوگرافی ان تی الزامی است؟

بله، این سونوگرافی جز سونوگرافی های الزامی دوران بارداری است که هر مادر بارداری ملزم به انجام آن است.


آخرین مطالب

نظر خود را در مورد این مقاله به اشتراک بگذارید


لیست نظرات