شنبه تا چهار شنبه 8 الی 21 | پنجشنبه 8 الی 21
02155932972

چگونه بدانیم به آرتروز مبتلا شده ایم؟

خانه > مقالات > چگونه بدانیم به آرتروز مبتلا شده ایم؟
چگونه بدانیم به آرتروز مبتلا شده ایم؟

چگونه بدانیم به آرتروز مبتلا شده ایم؟

استئوآرتریت یا آرتروز نوع شایع بیماری آرتریت است که به تخریب غضروف که با ورم، درد و محدودیت حرکت همراه می باشد گفته می‌شود. پزشک برای تشخیص آرتروز احتمالاً پس از معاینه بالینی آزمایش خون و تصویربرداری را تجویز کند. درمان آرتروز به نوع، شدت و محل آن بستگی دارد و ممکن است شامل دارو یا جراحی باشد برای آگاهی کامل از این موارد با ما همراه باشید.

آرتریت چیست؟

مفصل ناحیه ای است که در آن دو یا چند استخوان با یکدیگر تماس پیدا کرده و در مقابل یکدیگر حرکت می کنند به التهاب و تورم یک یا چند مفصل بدن گویندکه علاوه بر مفاصل می تواند بافت های اطراف را نیز تحت تاثیر قرار دهد آرتریت گویند، بیش از 100 نوع آرتریت وجود دارد دو مورد از رایج ترین آرتیت عبارتند از: 1. استئوآرتریت (OA) 2.آرتریت روماتوئید (RA)
آرتریت ها عمدتا در بزرگسالان رخ می دهد، کودکان ممکن است در معرض خطر انواع خاصی از آرتریت مانند موارد ناشی از آسیب و بیماری های خود ایمنی باشند.

استئوآرتریت یا آرتروز

استئوآرتریت یا آرتروز که به عنوان بیماری دژنراتیو مفصل نیز شناخته می شود، تا حدی به دلیل تحلیل رفتن قسمت هایی از مفصل مانند غضروف ایجاد می شود و با بالا رفتن سن افزایش می یابد، همچنین افزایش سایش در قسمت هایی از مفصل آسیب دیده نیز می تواند منجر به آرتروز شود. در ادامه به علل متفاوت ایجاد کننده آرتروز خواهیم پرداخت.

آرتریت روماتوئید یا روماتیسم مفصلی

آرتریت روماتوئید (RA) یا همان روماتیسم مفصلی، یک بیماری خودایمنی است که در آن دفاع خود بدن به پوشش طبیعی مفصل حمله می‌کند. در این نوع آرتریت، التهاب در پوشش مفصل و داخل استخوان ها منجر به آسیب مفاصل، به ویژه به غضروف می شود. سایر علل نسبتاً شایع آرتریت عبارتند از: صدمات، تراز غیرطبیعی اندام ها، عفونت ها، بیماری های خودایمنی به غیر از آرتریت روماتوئید و رسوبات غیر طبیعی در مفاصل، مانند نقرس.

علل ایجاد آرتروز

هرچند که استئوآرتریت با بالا رفتن سن و یا در اثر آسیب به وجود می آید اما می تواند علل دیگری نیز داشته داشته باشد از جمله:
جنسیت: تقریبا 60 درصد از مبتلایان به آرتریت زنان هستند.
اضافه وزن: وزن اضافی فشار بیشتری را روی مفصل ایجاد می کند و سلول های چربی باعث التهاب می شوند.
خستگی زیاد مفصل: افراد دارای مشاغل سنگین و ورزشکاران بیشتر دچار آرتروز می شوند.
عضلات ضعیف: در صورت عدم تحرک کافی مفاصل، مفاصل می توانند از موقعیت مناسب خارج شوند.
سابقه ژنتیکی: افرادی که در اعضای خانواده آن ها سابقه استئوآرتریت وجود داردبیشتر در معرض خطر هستند.

علائم آرتروز

درد، سفتی یا تورم مفاصل، که می تواند در صبح یا بعد از فعالیت رخ دهد
محدوده حرکتی محدود در مفصل
التهاب، حساسیت و قرمزی پوست اطراف مفصل
گرفتن یا قفل شدن مفصل و یا ایجاد صدا با حرکت دادن مفصل
ایجاد خار استخوانی در اطراف مفاصل

روش های تشخیص آرتروز

برای تشخیص آرتروز، پزشک احتمالاً یک معاینه فیزیکی کامل از کل بدن بیمار، از جمله ستون فقرات، مفاصل، پوست و چشم‌ها را انجام می‌دهد. ممکن است برای شناسایی نشانگرهای التهاب آزمایش خون قرار تجویز کند. علاوه بر این، پزشک شما ممکن است یک یا چند تست تصویربرداری از جمله موارد زیر را تجویز کند:

تشخیص آرتروز با اشعه ایکس استخوان (رادیوگرافی)

رادیوگرافی از دوز کم تابش برای ایجاد تصاویری از ساختارهای داخلی استفاده می کند. رادیوگرافی برای ارزیابی میزان غضروف در انتهای استخوان‌ها، تغییر شکل‌ها و شرایط زمینه‌ای در استخوان‌ها که ممکن است منجر به آرتروز شوند و تغییراتی در استخوان‌ها که ممکن است آسیب ناشی از آرتروز باشد، مفید است.

تشخیص آرتروز با اشعه ایکس استخوان (رادیوگرافی)

تشخیص آرتروز با توموگرافی کامپیوتری (CT Scan)

سی تی اسکن یا همان توموگرافی یک شیوه تصویربرداری با استفاده از اشعه ایکس است که در آن از زوایای متفاوت تصویربرداری می شود و تصاویر توسط کامپیوتر آنالیز می شوند. برای افراد مبتلا به آرتروز، سی تی اسکن معمولا برای بررسی مفاصلی که در عمق بدن قرار دارند و ارزیابی آنها با اشعه ایکس معمولی دشوار است، به ویژه در ستون فقرات یا لگن استفاده می شود.

توجه داشته باشید که هرگز با مقایسه این تصاویر با سایر تصاویر پزشکی نتیجه گیری یا تشخیص ندهید. تصاویر پزشکی فقط باید توسط پزشکان واجد شرایط از جمله رادیولوژیست ها تفسیر شوند.

تشخیص آرتروز با تصویربرداری رزونانس مغناطیسی(MRI)

از یک میدان مغناطیسی قدرتمند، پالس‌های فرکانس رادیویی و یک کامپیوتر برای تولید تصاویر دقیق از بدن استفاده می‌کند. مزیت MRI این است که هم استخوان ها و هم بافت های اطراف از جمله غضروف، رباط ها و پوشش داخلی مفاصل را نشان می دهد و همچنین از اشعه ایکس استفاده نمی کند. MRI اغلب برای کشف ناهنجاری‌ها در اجزای بافت نرم مفاصل (که در اشعه ایکس مشخص نیستند) استفاده می‌شود تا مشخص شود آیا درمان مؤثر است یا خیر و عوارض بیماری آرتروز نیز با MRI مشخص می شود در حال حاضر دقیق راه برای تشخیص آرتروز است.

سونوگرافی به طور معمول در تشخیص آرتروز استفاده نمی شود به این علت که ارزیابی ساختار استخوانی و ساختارهای عمیق مفصلی با استفاده از این روش غیرممکن است. با این حال، در تشخیص برخی مشکلات مفصلی همانند افیوژن مفصل(به جمع شدن مایع اضافی در داخل یا اطراف مفصل افیوژن مفصلی گویند) و همچنین به عنوان هدایت کننده برخی اقدامات درمان مفاصل مثل تخلیه مایعات، تزریق دارو و همچنین تشخیص آسیب های مفصلی با آرتروگرافی کمک کننده است.

آرتروز چگونه درمان می شود؟

درمان آرتروز به نوع، شدت و محل اختلال بستگی دارد. درمان های رایج عبارتند از:

دارو: برخی داروها می توانند التهاب و درد مفاصل را کاهش دهند.

درمان فیزیکی: فیزیوتراپی و ورزش می تواند دامنه حرکت و انعطاف پذیری را بهبود بخشد و در عین حال قدرت عضلانی و استخوانی را بهبود بخشد، همچنین ورزش می تواند باعث کاهش فشار وارده به مفصل شود.
گزینه های دیگر درمان فیزیکی آرتروز در مراحل ابتدایی بیماری و با نظر پزشک عبارتند از ماساژ درمانی، آب درمانی و...

جراحی: تعویض مفصل (آرتروپلاستی) یا جراحی فیوژن مفصل ممکن است بهترین گزینه درمانی برای برخی بیماران باشد.

کلام آخر

بیماری آرتروز که باعث تخریب غضروف های مفصلی و در پی آن محدودیت حرکت مفصل می شود، یکی از شایع ترین بیماری های مفصلی است که مردان و تعداد زیادی از زنان را تحت تاثیر قرارداده است آرتروز بیماری است. شما می‌توانید برای تشخیص آرتروز با رادیوگرافی یا همان عکس رادیولوژی، سی تی اسکن و یا ام آر آی در شهرری و تهران به مرکز تصویربرداری رازی در منطقه شهرری مراجعه نمایید، یکی از مزیت های مرکز تصویربرداری رازی جامع بودن آن است که تمامی خدمات تصویربرداری در آن قابل انجام است و بیمار نیاز به مراجعه به مراکز متفاوت ندارد. لطفا جهت هماهنگی و کسب اطلاعات بیشتر با این مرکز از طریق تماس با شماره تلفن 02155932972 و یا از طریق همین سایت اقدام نمایید.


منبع

سوالات متداول


آخرین مطالب

نظر خود را در مورد این مقاله به اشتراک بگذارید


لیست نظرات