شنبه تا چهار شنبه 8 الی 21 | پنجشنبه 8 الی 21
02155932972

ام آر آی قلب | تشخیص و بررسی بیماری های قلبی با MRI قلبی

خانه > مقالات > ام آر آی قلب | تشخیص و بررسی بیماری های قلبی با MRI قلبی
ام آر آی قلب | تشخیص و بررسی بیماری های قلبی با MRI قلبی

ام آر آی قلب | تشخیص و بررسی بیماری های قلبی با MRI قلبی

در ام آر آی قلب برای ثبت تصاویر دقیق از عضله قلب و حتی بافت های اطراف آن از یک میدان مغناطیسی بسیار قوی، امواج رادیویی و یک کامپیوتر به منظور بررسی آناتومی و عملکرد قلب بیماران مبتلا به بیماری های مادرزادی قلبی، بررسی عروق قلبی، بررسی و نظارت بر بیماری های قلبی، و... استفاده می شود.

موارد کاربرد

قلب پیچیده ترین عضو بدن انسان است که در بین هفته های 2 تا 10 بارداری تشکیل می شود و اغلب بیماری ها و مشکلاتی که قلب را درگیر می کند از بدو تولد همراه فرد است بنابراین تشخیص و سپس درمان این گونه بیماری ها از اهمیت زیادی برخوردار است، یکی از راه های تشخیص و بررسی بیماری های قلبی ام آر آی قلب است که به پزشک می تواند علاوه بر تشخیص بیماری های مادرزادی برای موارد دیگری نیز از آن استفاده کند از جمله:
ارزیابی آناتومی و عملکرد حفره‌های قلب، دریچه‌های قلب، و همچنین ساختارهای اطراف قلب مانند پریکارد (کیسه‌ای که قلب را احاطه کرده است)
بررسی اندازه و جریان خون
تشخیص انواع اختلالات قلبی عروقی مانند تومورها، عفونت ها و ...
ارزیابی اثرات بیماری عروق کرونر مانند کم رسایی خون به عضله قلب
بررسی محل و میزان اسکار در عضله قلب پس از سکته
نظارت بر روند پیشرفت یا درمان بیماری ها از جمله آریتمی
بررسی میزان رسوب آهن در عضله قلب بیماران تالاسمی که تزریق خون انجام می دهند
و...

آمادگی های قبلی

برای انجام MRI قلبی
نیاز به رژیم دارویی و غذایی خاصی نیست مگر در صورت دستور پزشک (Mri های همراه با تزریق ماده حاجب نیاز به چند ساعت ناشتایی دارند)
لباس راحت پوشیده و اشیای فلزی ازجمله طلا و جواهرات و... را در منزل گذاشته
در صورت احتمال بارداری، داشتن ایمپلنت فلزی در بدن، هرگونه حساسیت و آلرژی، بیماری های کلیوی،تتو، ترس از بودن در فضاهای بسته حتما تکنسین تصویربرداری را مطلع کنید.
اگر دچار اضافه وزن هستید حتما قبل از مراجعه به مرکز تصویر برداری با پرسنل هماهنگ کنید گاهی اوقات دستگاه های برخی مراکز محدودیت وزنی دارند.
اگر ترکش یا گلوله و یا فلز دیگری که در بدن دارید، به تکنسین یا رادیولوژیست بگویید. این اجسام به خصوص زمانی که نزدیک چشم ها باشند می توانند باعث ایجاد خطرات جبران ناپذیری برای فرد شوند.

نحوه انجام ام آر آی قلبی

برای انجام تست کاردیاک ام آر آی ابتدا بیمار لباس یکبار مصرف راحت پوشیده بر روی تخت دراز کشیده، هدفونی برای کاهش آزار صدای دستگاه بر روی گوش بیمار قرار می گیرد و به داخل محفظه ی استوانه ای شکل به سمت مرکز آهنربا فرستاده می شود.
برخلاف رادیولوژی و سی تی اسکن (CT)، MRI از اشعه یونیزه استفاده نمی کند. در عوض، امواج رادیویی اتم‌های هیدروژن بدن را، مجدداً تراز می‌کنند. هنگامی که اتم های هیدروژن به تراز معمول خود باز می گردند، بسته به نوع بافتی که در آن قرار دارند، مقادیر متفاوتی انرژی ساطع می کنند. اسکنر این انرژی را گرفته و با استفاده از این اطلاعات تصویر ایجاد می کند و کامپیوتر سیگنال ها را پردازش می کند و مجموعه ای از تصاویر را ایجاد می کند که هر کدام یک برش نازک از بدن را نشان می دهد. رادیولوژیست می تواند این تصاویر را از زوایای مختلف بررسی کند.
در حین انجام تست تکنسین از طریق میکروفون تعبیه شده با شما ارتباط برقرار می کند و زمان هایی از شما می خواهد نفس خود را برای مدت کوتاهی حبس کنید، همکاری در زمینه حبس نفس بسیار در ثبت تصاویر با کیفیت تاثیرگذار است.
اگر پزشک درخواست ام آر آی قلبی همراه با تزریق ماده حاجب داده باشد پرستار اقدام به گرفتن رگ بیمار میکند و ماده حاجب از طریق تزریق وریدی به بدن بیمار وارد می شود.

مراقبت های بعد از ام آر آی قلبی

بیمار می تواند پس از Cardiac Mri فعالیت های معمول و رژیم غذایی عادی خود را از سر بگیرد. در موارد بسیار نادر، برخی بیماران عوارض جانبی ناشی از ماده حاجب را تجربه می کنند. اینها ممکن است شامل حالت تهوع، سردرد و درد در محل تزریق کهیر، خارش یا سایر واکنش های آلرژیک به ماده حاجب را تجربه کنند. اگر علائم آلرژیک در فرد ظاهر شد بلافاصله باید پزشک را مطلع کرد.

عوارض و مزایای ام آر آی قلب

مزایای Cardiac Mri:
غیر تهاجمی، بی ضرر و بدون درد است
تشخیص ناهنجاری های قلبی که به دلیل وجود استخوان دور عضله قلب توسط سایر روش ها امکان پذیر نیستند.
ماده کنتراست MRI گادولینیم نسبت به مواد کنتراست مبتنی بر ید که برای رادیولوژی و سی تی اسکن استفاده می شود، احتمال ایجاد واکنش آلرژیک کمتری دارد.
در حین روش های مداخله ای مانند ابلیشن قلبی و... از Mri قلب برای کاهش مدت زمان جراحی و افزایش دقت استفاده می شود.
معایب Cardiac Mri:
به دلیل استفاده از اشعه غیر یونیزه در Mri قلبی تاکنون هیچ گونه ضرر و خطری برای بیماران ثبت نشده است، اما ام آر آی قلبی همراه با تزریق ماده حاجب دارای محدودیت ها و عوارض هایی برای گروهی از افراد است از جمله:
افراد دارای ناراحتی های کلیوی و واکنش های آلرژیک مادران باردار و شیرده

ام آر آی قلب در دوران بارداری

موضوع خطر و عوارض نداشتن mri شامل زنان باردار هم می شود و تاکنون با توجه به یافته های چندین و چند هزار زن بارداری که تصویربرداری با ام آر آی انجام داده اند هیچ عارضه ای مشاهده نشده است. ولی به طور کل هیچ امر پزشکی و تصویربرداری بدون اندیکاسیون(ضرورت) نباید انجام شود ام آر آی در زمان بارداری هم مشمول این موضوع است. اما اگر بنا به هر دلیلی نیاز به انجام تصویربرداری باشد انجام ام آر آی کاملا بلامانع است و حتی گاهی توصیه به انجام میشود برای بررسی نقایص و مشکلات جنین و مادر. در مورد ام آر آی با تزریق ماده حاجب به دلیل عبور ماده حاجب از جفت ترجیحا نباید انجام شود.

مزایای MRI قلب نسبت به سایر تصویربرداری ها

MRI قلب یا اکوکاردیوگرافی کدام دقیق تر است؟ام آر آی قلبی دقیق تر است یا سی تی اسکن یا آنژیوگرافی؟

1. ام آر آی قلبی به دلیل توانایی در بررسی بافت عضله قلب در تشخیص بیماری های عضله قلب از جمله تغییرات التهابی به دنبال عفونت هامثلعوفنت های ویروسی و باکتریایی(همان میوکاردیت ها) در مقایسه با سایر مدالیته های تصویربرداری دارای بیشترین دقت است، و این بزرگترین مزیت MRI قلبی است.

2. در زمینه بیماری های عروقی مثل سکته های قلبی و ایسکمیک قلبی، MRI قلب در مقایسه با اسکن هسته دارای دقت چندین برابر است و رزولوشن تصویر بهتری دارد.

3. اگر در اسکن هسته ای برای تصویربرداری و تشخیص مشکل 10 گرم از بافت باید از بین برود، در MRI قلبی با از بین رفتن 1 گرم از بافت می توان تشخیص داد.

4. در بررسی کارکرد قلب و حجم های قلبی در مقایسه با اکوکاردیوگرافی دارای دقت تشخیصی بسیار بیشتری می باشد و میزان کارکرد قبل را به نسبت اکوکاردیوگرافی نشان می دهد.

و به فرد انجام دهنده هم وابسته نیست به این دلیل که در اکوکاردیوگرافی دقت پزشک انجام دهنده در نتیجه تست بسیار تاثیر گذار است اما در ام آر قلبی این موضوع تاثیر گذار نیست.( non-operative dependent)

5. در بررسی عروق کرونر، در زمینه بررسی تنگی رگ های قلب به دقت سی تی اسکن نیست و سی تی آنژیوگرافی دارای دقت تشخیصی بالاتری است ولی آنژیوگرافی از هر دو این تست ها هم بهتر است. اما اینکه تشخیص اینکه این تنگی رگ موجب به مشکل در عضله قلبی شده است یا خیر ام آر آی قلبی تشخیص بهتری می دهد.

تفسیر نتایج ام آر آی قلب

کاردیاک ام آر آی تستی کاملا تخصصی است که تفسیر تصاویر و نتایج آن به عهده پزشک متخصص رادیولوژی و سونوگرافی است. اما در ادامه چند نمونه از ام آر آی های قلبی که در مکز رازی انجام شده اند را برای شما اورده ام تا بیشتر با این تصاویر آشنا شوید.

تفسیر نتایج ام آر آی قلب

ام آر آی قلب در تهران

بدون شک بهترین کلینیک تصویربرداری نه فقط از نظر تجهیزات بلکه از نظر مهارت و تخصص پرسنل باید قوی باشد. مرکز تصویربرداری رازی با بهره گیری از متخصین و بهترین دستگاه ها و با آخرین متد روز دنیا آماده ارائه خدمات تخصصی و فوق تخصصی تصویربرداری از جمله ام آر آی قلبی می باشد.
از ویژگی های مرکز تصویربرداری رازی که آن را از سایر مراکز متمایز کرده است می توان به موارد زیر اشاره کرد:
یکی از به روز ترین و قوی ترین دستگاه های ام آر آی دنیا
تیم پرسنلی مجرب
سریع ترین پاسخ دهی ام آر آی در تهران
جامع ترین مرکز تصویربرداری برای انجام انواع خدمات تصویربرداری
طرف قرارداد بودن با بیمه ها
نوبت دهی سریع و آسان

سوالات متداول

ام آر آی قلب چقدر طول می کشد؟

تست کاردیاک ام آر آی در حدود 60 دقیقه زمان می برد، و همچنین مدت زمان تفسیر تصاویر توسط رادیولوژیست بسته به مرکز متفاوت است.

هزینه ام آر آی قلب چقدر است؟

هزینه این تست در مراکز مختلف، به گونه های متفاوت است اما در مرکز تصویربرداری رازی این تست در سال 1402 باتعرفه رسمی وزارت بهداشت انجام می شود. جهت کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان ما در ارتباط باشید.


آخرین مطالب

نظر خود را در مورد این مقاله به اشتراک بگذارید


لیست نظرات