تهران شهرری، خیابان فداییان اسلام، روبروی بیمارستان فیروزابادی، کوچه پیلغوش پلاک ۲۷
02155932972
alizadehradiology@gmail.com
FNA مخفف Fine Needle Aspiration است، که یک روش تشخیصی در پزشکی برای بررسی سلولهای نمونه از لوزالمعده، تیروئید، پستان، کبد و غیره است. در این روش، با استفاده از سوزنی نازک و باریک، سلولهایی از بافت مورد نظر جمعآوری و برای تحلیل به آزمایشگاه فرستاده میشوند. در نمونه برداری سوزنی، ابتدا محل مورد نظر برای گرفتن نمونه تعیین میشود. سپس با استفاده از سوزن نازک، نمونهای از بافت یا سلولهای مورد نظر گرفته میشود. این روش میتواند با استفاده از دستگاههای تصویربرداری مختلفی مانند رادیوگرافی، سونوگرافی، سی تی اسکن (CT) و ام آر آی (MRI) انجام شود.
انواع نمونه برداری سوزنی به تعداد زیادی وجود دارند که هرکدام از آنها برای تشخیص بیماریها و بررسی بافتهای مشکوک در بخشهای مختلف بدن استفاده میشوند. برخی از انواع نمونه برداری سوزنی عبارتند از:
1. نمونه برداری با سوزن نازک (Fine Needle Aspiration or FNA): در این روش، با استفاده از یک سوزن نازک، نمونه کوچکی از بافت یا سلولهای مشکوک دریافت شده و برای بررسی به آزمایشگاه ارسال میشود.
2. نمونه برداری با سوزن بزرگ (Core Needle Biopsy or CNB): در این روش، با استفاده از یک سوزن بزرگ، نمونه بزرگتری از بافت یا سلولهای مشکوک برداشته میشود. این روش نسبت به FNA دقیقتر است و معمولاً برای نمونهبرداری از بافتهای عمیقتر استفاده میشود.
3. نمونه برداری با سوزن رباتیک (Robotic Needle Biopsy): در این روش، با استفاده از رباتیک، سوزن به ناحیه مشکوک هدایت میشود و نمونهای از بافت یا سلولهای مشکوک برداشته میشود. این روش دقیقتر و کمتر دردناکتر از روشهای سوزنی سنتی است.
4. نمونه برداری با سوزن تخلیه (Evacuation or Vacuum-Assisted Biopsy): در این روش، با استفاده از یک سوزن بزرگ و قدرتمند، نمونه بزرگتری از بافت یا سلولهای مشکوک برداشته میشود. این روش نسبت به روشهای سوزنی سنتی دقیقتر و کمتر دردناک است.
هر یک از این روشها برای موارد خاصی از جمله تشخیص سرطان، بیماریهای خودایمنی و غیره استفاده میشوند. برای تعیین روش مناسب، پزشک شما باید با شما صحبت کند و به شما توضیح دهد که کدام روش مناسب شماست.
نمونه برداری سوزنی یک روش تشخیصی قدرتمند است که برای بررسی و تشخیص بیماریهای مختلف از جمله سرطان، عفونت، التهاب، بیماریهای خودایمنی و بعضی از بیماریهای دیگر مورد استفاده قرار میگیرد. موارد کاربرد نمونه برداری سوزنی عبارتند از:
1. تشخیص و بررسی سرطان: نمونه برداری سوزنی معمولاً برای تشخیص و بررسی سرطان استفاده میشود. با استفاده از این روش، بافت یا سلولهای مشکوک برداشته شده و به آزمایشگاه ارسال میشود تا بررسی شود که آیا سلولهای مشکوک به سرطان هستند یا نه.
2. بررسی عفونتها: نمونه برداری سوزنی میتواند برای بررسی عفونتهای مختلف از جمله عفونتهای ریه، کبد، کلیه و غیره استفاده شود.
3. بررسی التهابات: نمونه برداری سوزنی میتواند برای بررسی التهابات مختلف از جمله التهابات کبد، تیروئید و غیره استفاده شود.
4. تشخیص بیماریهای خودایمنی: نمونه برداری سوزنی میتواند برای تشخیص بیماریهای خودایمنی مختلف از جمله آرتریت روماتوئید، بیماری کلیوی خودایمنی و غیره استفاده شود.
5. بررسی بافتهای آسیب دیده: نمونه برداری سوزنی میتواند برای بررسی بافتهای آسیب دیده از جمله بافتهای کبدی، ریوی و غیره استفاده شود.
به طور کلی، نمونه برداری سوزنی یک روش تشخیصی مفید است که به پزشکان کمک میکند تا به شکل دقیقتری بیماریها را تشخیص دهند و بتوانند برای بیماران خود درمان مناسبی را تجویز کنند.
پیوپسی سوزنی تحت گاید(هدایت) سونوگرافی به عنوان یک روش تشخیصی برای بررسی بافتهای داخلی بدن استفاده میشود. در این روش، ابتدا فرد در موقعیت مناسب برای سونوگرافی قرار میگیرد و سپس ناحیهای که قرار است بیوپسی شود با استفاده از دستگاه سونوگرافی تصویربرداری میشود. سپس یک سوزن بر روی ناحیهی مورد نظر قرار داده میشود و از طریق آن بافت نمونهبرداری میشود.
بیوپسی تحت گاید سونوگرافی به دلیل داشتن ریسک کمتر نسبت به برش باز برای بسیاری از بیماران مناسب است.
نمونه برداری تحت گاید سونوگرافی یک روش تشخیصی است که بیشتر در زمینه بررسی تودههای مشکوک در سینه، تیروئید، پاراتیروئید، کبد، ریهها و .... مورد استفاده قرار میگیرد. این روش با استفاده از سونوگرافی برای هدایت سوزن به نقطه دقیق توده، نمونهبرداری از بافت مشکوک را انجام میدهد.
بیشترین موارد کاربرد نمونه برداری تحت گاید سونوگرافی شامل:
1. بررسی تودههای سینه: نمونه برداری تحت گاید سونوگرافی برای بررسی تودههای مشکوک در سینه، به ویژه در مواردی که با سونوگرافی تشخیص داده شدهاند، استفاده میشود.
2. بررسی تودههای تیروئید: این روش برای بررسی تودههای مشکوک در غده تیروئید مورد استفاده قرار میگیرد. نمونه برداری تحت گاید سونوگرافی برای تشخیص سرطان تیروئید و بررسی تغییرات دیگر در این غده استفاده میشود.
3. بررسی تودههای پاراتیروئید: برای بررسی تودههای مشکوک در پاراتیروئید، این روش استفاده میشود. نمونه برداری تحت گاید سونوگرافی برای تشخیص و بررسی علل افزایش سطح هورمون پاراتورمون (PTH) و همچنین تشخیص علل سنگهای کلیه مرتبط با پاراتیروئید استفاده میشود.
4. بررسی تودههای کبد: این روش برای بررسی تودههای مشکوک در کبد مورد استفاده قرار میگیرد. نمونه برداری تحت گاید سونوگرافی برای تشخیص و بررسی سرطان کبد و تشخیص نوع سلولهای سرطانی در کبد استفاده میشود.
5. بررسی تودههای ریه: برای بررسی تودههای مشکوک در ریه، این روش استفاده میشود. نمونه برداری تحت گاید سونوگرافی برای تشخیص سرطان ریه و بررسی تغییرات دیگر در بافت ریه استفاده میشود.
در کل، نمونه برداری تحت گاید سونوگرافی به عنوان یک روش تشخیصی دقیق و کم خطر برای بررسی تودههای مشکوک در انواع بافتهای بدن، مورد استفاده قرار میگیرد. با این حال، ممکن است در برخی موارد خیلی نادر علائمی از جمله خونریزی، درد، عفونت و یا صدمات به بافتهای نزدیک به نقطه نمونهبرداری رخ دهد.
نمونه برداری سوزنی تحت گاید سی تی اسکن (CT-guided needle biopsy) یک روش تشخیصی است که برای بررسی نمونههای بافتی در داخل بدن استفاده میشود. در این روش، پزشک با استفاده از دستگاه CT scan، محلی را که برای نمونهبرداری مناسب است، تعیین میکند. سپس با استفاده از سوزن، به محل مورد نظر نفوذ میکند و نمونه بافتی را برداشته و برای بررسی به آزمایشگاه ارسال میکند.
این روش برای تشخیص بیماریهایی مانند سرطان، عفونتها، بیماریهای التهابی و یا اختلالات خونی استفاده میشود. این روش به دلیل دقت بالا و کمترین خطر از عوارض برای بیماران مورد توجه قرار میگیرد.
برای انجام این روش، بیمار نیاز به آمادگی خاصی ندارد، اما ممکن است پزشک قبل از انجام این روش، برخی از داروها را به شما تجویز کند تا از واکنشهای نامطلوب جلوگیری کند. همچنین، قبل از انجام این روش، باید به پزشک خود اطلاع دهید که آیا مصرف داروی خاصی دارید یا نه. همچنین، پس از انجام این روش ممکن است درد، خونریزی، عفونت و یا گاهی اوقات آسیب به بافتهای اطراف رخ دهد، اما این عوارض بسیار کمی هستند و بیشتر بیماران پس از انجام این روش به سرعت به حالت عادی خود بازمیگردند.
موارد کاربرد نمونه برداری تحت گاید سونوگرافی شامل:
نمونه برداری ریه: این روش برای تشخیص بیماریهایی مانند سرطان، عفونتها، بیماریهای التهابی و یا اختلالات خونی در ریهها استفاده میشود.
نمونه برداری استخوان: این روش برای تشخیص بیماریهایی مانند سرطان استخوان، عفونتها، بیماریهای التهابی و یا اختلالات خونی در استخوان استفاده میشود.
نمونه برداری پلور(غشای بین ریه و قفسه سینه): پلور یا همان پرده ی جنبی یک غشای سروزی است که ریه ها و حفره ی توراسیک را پوشش می دهد. این پرده برایمان تنفس موثر و آسان را فراهم می کند.برای بررسی علت تجمع مایع در پلور، عفونت، التهاب، سرطان و... می توان از نمونه برداری تحت هدایت سی اسکن استفاده کرد.
نمونه برداری از مجرای صفراوی: این روش برای برداشتن تعداد کمی از سلول ها و مایعات از دوازدهه، مجرای صفراوی، پانکراس یا مجرای پانکراس است.
نمونهبرداری سوزنی تحت گاید ام آر آی یک روش تصویربرداری پزشکی است که در آن از میدان مغناطیسی و امواج رادیویی برای تولید تصاویر بدن استفاده میشود. این روش در تشخیص بسیاری از بیماریها مانند سرطان، بیماریهای قلبی و عروقی، مشکلات مغزی و اختلالات اسکلتی-عضلانی مفید است.
لازم به ذکر است که هر نوع نمونهبرداری سوزنی تحت گاید ام آر آی قابل انجام است و بستگی به نوع بیماری و عضو بدن مورد نظر دارد.
نمونه برداری سوزنی تحت گاید ماموگرافی به عنوان یک روش تشخیص سرطان پستان مورد استفاده قرار میگیرد. در این روش، پس از انجام ماموگرافی و تشخیص وجود یک جایگاه نامعمول در بافت پستان، با استفاده از یک سوزن نازل، نمونهای از بافت پستان برای آزمایشهای بیشتر برداشته میشود. این نمونهبرداری به عنوان یک روش تشخیص سرطان پستان بسیار مؤثر و دقیق است.