شنبه تا چهار شنبه 8 الی 21 | پنجشنبه 8 الی 21
02155932972

باید ها و نباید های رژیم غذایی در دوران بارداری

خانه > مقالات > باید ها و نباید های رژیم غذایی در دوران بارداری
باید ها و نباید های رژیم غذایی در دوران بارداری

باید ها و نباید های رژیم غذایی در دوران بارداری

انتخاب مواد غذایی مناسب برای مادر و جنین موضوعی بسیارحیاتی است و باید کاملا هوشمندانه انتخاب شوند. سلامتی هر فردی در گرو میزان فعالیت جسمانی و تغذیه روزانه وی، می باشد. این قضیه در مادران باردار حائز اهمیت بیشتری است به این دلیل که تغذیه و فعالیتی که انجام می دهد علاوه بر تاثیر گذاری روی سلامت خود، روی وضعیت رشد جنین هم تاثیر گذار است. اگر میخواهید بدانید چه مواردی را باید برای یک بارداری سالم رعایت کنید با ما همراه باشید.

وقتی صحبت از یک بارداری سالم میشود، دو پارامتر مهم وجود دارد که باید رعایت شوند اولین مورد: باید ها و نباید های غذایی و مورد دیگر میزان مجاز اضافه وزن در دوران بارداری که ما در این مطب بیشتر به مورد اول میپردازییم.
به طور کلی در سه ماهه اول و دوم بارداری شما نیازی به مصرف میزان کالری اضافه تر از حالت عادی ندارید.بعد از هفته 24 بارداری شما میتوانید 200 کالری به میزان مصرف عادی روزانتون اضافه کنید. اگر چه این موضوع به میزان فعالیت شما و وزن شروع بارداری شما هم وابسته است. اگر نمیدانید چه میزان کالری در روز مصرف میکرده اید و هر ماده غذایی چه میزان کالری دارد باید از متخصصان تغذیه و یا ماماهایی که خدمات مراقبتی و بهداشتی برای مادران باردار ارائه میدهند کمک بگیرید.

باید ها و نباید های یک رژیم غذایی مناسب مادران باردار

در دوران بارداری، تغذیه به عنوان یکی از مهمترین عوامل حفظ سلامتی برای مادر و جنین بسیار مهم است. در زیر به برخی از باید ها و نباید های رژیم غذایی در دوران بارداری اشاره شده است:

باید ها:

مصرف مواد غذایی با ارزش غذایی بالا: در دوران بارداری، باید از مصرف مواد غذایی با ارزش غذایی بالا مانند میوه، سبزیجات، گوشت، ماهی و محصولات شیرین از جمله سالاد و دسر برای افزایش تقاضای بدن برای مواد غذایی مورد نیاز جنین استفاده کرد.

مصرف مواد غذایی حاوی فولیک اسید: مصرف مواد غذایی حاوی فولیک اسید مانند برنج شکلاتی، نان برنجی، تخمه و سبزیجات در دوران بارداری بسیار مهم است. این مواد غذایی می‌توانند در پیشگیری از بیماری‌هایی مانند شکل گیری نوروتیوب کمک کنند.

مصرف مواد غذایی حاوی آهن: در دوران بارداری، باید از مصرف مواد غذایی حاوی آهن مانند گوشت قرمز، مرغ، ماهی، حبوبات، سبزیجات و تخم مرغ استفاده کرد. آهن به جنین در رشد سلامتی و تکامل در ساختن هموگلوبین که یکی از مهمترین پروتئین‌ها برای سلامتی جنین است کمک می‌کند.

مصرف مواد غذایی حاوی کلسیم: مصرف مواد غذایی حاوی کلسیم مانند شیر، پنیر، ماست، سبزیجات، ماهی و تخم مرغ برای ساخت استخوان‌های قوی برای نوزاد بسیار مهم است.

غذاهای نیم پز ممنوع

گوشت و غذاهای دریایی نیم پز مثل سوشی میتوانند باعث بیماری هایی از جمله عفونت انگلی توکسو پلاسموز شوند.
این گونه بیماری ها میتوانند عامل مرگ جنین، نقایص جنینی، عفونت و یا بیماری ها و مشکلات بعد از دنیا آمدن جنین شود.

مواد غذایی غیر پاستوریزه ممنوع

عفونت لیستریوز یک بیماری است که در اثر باکتری های موجود در مواد لبنی غیر پاستوریزه، سبزیجات ضد عفونی نشده به وجود می آید بنابراین از محصولات لبنی پاستوریزه و و سبزیجات کاملا ضدعفونی شده و تمیز استفاده کنید.

کافئین زیاد ممنوع

کافئین ماده‌ای است که سیستم عصبی مرکزی را تحریک می‌کند و می‌تواند بصورت موقت خستگی را کاهش و میزان هشیاری را افزایش دهد و در موادی مثل چای، قهوه، شکلات و نوشابه های انرژی زا وجود دارد .میزان مجاز مصرف کافئین روزانه برای یک فرد باردار در حد 200 میلی گرم است این مقدار برابر با دو لیوان نسکافه(قهوه فوری) است.
مطالعات نشان می دهد زنان بارداری که بیش از این میزان کافئین روزانه مصرف میکنند بیشتر در معرض خطر سقط جنین، زایمان زودرس و همچنین مرگ جنین هستند.

مصرف میزان کافی امگا 3

مطالعات نشان می دهد مصرف امگا3 بر روی چشم و مغز جنین تاثیر مثبت دارد. از منابع غذایی حاوی امگا 3 میتوان به ماهی ها، برخی دانه ها مثل کتان، شاهدانه، چیا و سویا و روغن های طبیعی آن ها اشاره کرد. همچنین مغز گردو وبرخی سبزیجات مثل اسفناج، کاهو، شاهی و ... نیز سرشار از امگا 3 است.
فقط لازم به ذکر است باید توجه داشته باشید اگر امگا 3 را از طریق ماهی های قزل آلا، کولی، شاه ماهی و سالمون مصرف میکنید باید بدانید که سازمان غذا و داروی آمریکا میزان مجاز مصرف این گونه مواد را بیش از 2 تا 3 بار در هفته را توصیه نمی کند و میزان مصرف مجاز ماهی تن هم در حد یک وعده غذایی در طول هفته است.
البته برخی گونه های ماهی مثل کوسه، اره ماهی،ماهی مارلین و ماهی شکاری های بزرگ توصیه میشود مصرف نشوند که البته خوشبختانه در سفره غذایی ما ایرانیان خیلی جایی ندارند اما به این علت توصیه به مصرف این ماهی ها (میزان جیوه موجود در این گونه ماهی ها بیشتر از حد مجاز است (نیم میکرو گرم) و اصطلاحا پر جیوه نامیده میشوند) نمی شود چون ممکن است باعث اختلالات عصبی در فرزند شما شود.

مصرف نوشیدنی های الکلی ممنوع

الکل مصرف شده توسط مادر از طریق بند ناف وارد بدن جنین میشود،از طرفی سونوگرافی بارداری نشان می دهند رشد و کامل شدن کبد( که نقش سم زدایی در بدن را به عهده دارد) تا هفته های آخر بارداری طول میکشد. بنابراین الکل در بدن جنین تصفیه نمیشود. در نتیجه مصرف الکل در دوران بارداری اثرات بسیار جدی و مخربی به همراه دارد، که سندروم جنین الکلی از این عوارض است. نوزادان به دنیا آمده با این سندروم اغلب مشکلاتی از قبیل اندازه دور سر کوچک، تاخیر در تکلم، ویژگی های غیر طبیعی ظاهری علل خصوص در ناحیه سر و صورت، اختلال در یادگیری و ... دارند.
به مادرانی که اعتیاد به نوشیدن الکل دارند توصیه اکید میشود قبل از اقدام به بارداری از مشکلات افرادی که با این مشکلات به دنیا می آیند آگاه شوند و هرچه سریعتر اقدام به حل این موضوع کنند.

مصرف منظم مکمل ها و ویتامین های دوران بارداری

همیشه مواد مغذی مورد نیاز بدن یک فرد باردار را نمیتوان از طریق مواد غذایی تامین کرد. مصرف ویتامین ها در دوران بارداری برای مادران ضروری است چرا که باعث تامین اسید فولیک و آهن مورد نیاز برای تشکیل و رشد مغز و نخاع جنین میشوند.

سوالات متداول

چه چیزهایی در بارداری نخوریم؟

مواد غذایی غیر پاستوریزه، نوشیدنی های الکلی، کافئین زیاد، غذاهای نیم پز،مصرف مواد غذایی حاوی مواد نگهدارنده و فرآورده های گوشتی مثل سوسیس و کالباس را نباید مصرف کرد.

برای هضم غذا در بارداری چه بخوریم؟

در دوران بارداری، هضم غذایی می‌تواند به دلیل تغییرات هورمونی و فشار جنین بر دستگاه گوارش، به چالشی تبدیل شود. برای کمک به هضم غذا در بارداری، می‌توانید از میوه و سبزیجات بیشتر، مواد غذایی حاوی پروبیوتیک و مصرف غذا را در حجم کمتر و تعداد وعده بیشتر و با آرامش بیشتری انجام دهید.

میوه های ممنوعه در دوران بارداری

در دوران بارداری، مصرف زیاد برخی از میوه‌ها به دلیل حاوی مواد مضر برای جنین یا خطر احتمالی ایجاد عوارض برای مادر باردار ممنوع شده‌اند، از جمله: آناناس، خربزه، کیوی، آلوئه ورا


آخرین مطالب

نظر خود را در مورد این مقاله به اشتراک بگذارید


لیست نظرات